تابستان بمب انرژی است. در این فصل به علت تعطیلی مدارس، حجم فعالیتهای خارج از خانه افزایش مییابد. میتوان گفت، تقریباً غیر ممکن است فردی بتواند سرتاسر این فصل را در خانه بماند و در معرض آفتاب قرار نگیرد. درست است که در تمام طول سال باید از کرم ضد آفتاب رنگی یا بیرنگ استفاده کنید، اما اهمیت استفاده از ضد آفتاب مناسب در تابستان بیشتر از فصلهای دیگر است.
باید به خاطر داشته باشید که این مراقبت باید همیشگی (حتی در فصل پاییز و زمستان) باشد، نه فقط زمانی که به تفریح تابستانی میروید.
ضدآفتابهای زیادی در بازار موجودند که ممکن است انتخاب شما را دشوار کنند؛ به ویژه که کرم ضد آفتاب رنگی و یا فیزیکی نیز به کرمهای ضد آفتاب بی رنگ و شیمیایی اضافه شدهاند. در این مقاله، ویژگیهای ضد آفتاب رنگی را بررسی کردهایم تا بتوانید ضدآفتابی بخرید که پاسخگوی نیازهای شما باشد.
تأثیر نور خورشید بر پوست
نور خورشید سه نوع پرتو فرابنفش دارد: پرتوهای فرابنفش B ،A و C (UVB , UVA و UVC). پرتو فرابنفش A طول موج بلندی دارد (400-320 نانومتر) و در تمام طول سال میتابد. این پرتوها 95 درصد پرتو فرابنفشی را که به سطح زمین میرسد، تشکیل میدهند. پرتو فرابنفش A از شیشه و ابرها عبور میکند و در زمانهای معینی از سال، 50-30 برابر قویتر از فرابنفش B است.
طبق تحقیقات انجامشده پرتو فرابنفش B طول موج متوسطی دارد (320-290 نانومتر) و از شیشه عبور نمیکند. شدت این پرتوها با توجه به فصول سال، ساعات شبانه روز و مکان، متغیر است. در ایالات متحده آمریکا، در حد فاصل ماههای آوریل تا اکتبر و بین ساعات 10 صبح تا 4 بعدازظهر، این پرتوها در شدیدترین حالت خود قرار دارند.
هر دو پرتو فرابنفش B و A، اثرات زیانباری مانند آفتاب سوختگی، پیری زودرس پوست و بروز لکهای تیره روی پوست دارند. همچنین، این پرتوها خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهند.
پرتو فرابنفش C کوتاهترین طول موج را دارد (کمتر از 290 نانومتر). این پرتوها تأثیری بر پوست ندارند، زیرا لایه اوزون آنها را جذب میکند و به سطح زمین نمیرسند.
اهمیت استفاده از بهترین کرم ضد آفتاب
بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در سال 2020، حدود 325 هزار مورد جدید از ملانوما در سراسر دنیا تشخیص داده شد که متأسفانه حدود 57000 نفر از این مبتلایان، جان خود را بر اثر این بیماری از دست دادند. با توجه به اینکه پرتو فرابنفش اصلیترین عامل ابتلا به ملانوماست، استفاده از بهترین ضد آفتاب طیف گسترده برای جلوگیری از نفوذ پرتوهای فرابنفش به پوست از ضروریترین مراحل روتین مراقبت پوستی است.
چه نوع ضد آفتابی را باید انتخاب کنیم؟
انواع کرم ضد آفتاب شامل نوع فیزیکی و شیمیایی یا ترکیب این دو میشود. کرمهای ضد آفتاب شیمیایی، به دلیل سبکی، نرمی و جذب سریع در پوست، در رأس بازار محصولات مراقبت از پوست قرار دارند. البته ورود ضد آفتابهای رنگی و ضدآفتابهای معدنی (که به آنها «ضد آفتاب فیزیکی» نیز میگویند)، شرایط را تغییر داده است، زیرا این ضد آفتابها به جای جذب پرتو فرابنفش، آن را بازتاب میکنند.
ضد آفتابهای رنگی چگونه از پوست محافظت میکنند؟
ترکیبات ضد آفتاب های رنگی و معدنی، سدی را روی سطح پوست ایجاد میکند که پرتوهای فرابنفش را از پوست باز میتاباند. تنها مواد مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای ضد آفتاب های معدنی، اکسید روی و دیاکسید تیتانیوم هستند. این ترکیبات در برابر هر دو نوع پرتو فرابنفش B و A از پوست محافظت میکنند و برای قرار گرفتن روزانه یا طولانیمدت و شدید در برابر نور آفتاب مناسبند.
ضد آفتاب های رنگی هم مانند انواع دیگر ضد آفتاب، زمانی در دفع پرتوهای فرابنفش مؤثر خواهند بود که طبق دستور مصرف شوند، یعنی باید به اندازهی کافی از آن استفاده کنید (حدود 28 گرم، برای کل بدن) و به موقع آن را تجدید نمایید.
مواد تشکیلدهنده ضد آفتابهای شیمیایی، در لایههای بالایی پوست نفوذ میکنند و سبب جذب پرتوهای فرابنفش خورشید میشوند. این فیلترها پیش از آنکه پرتوهای فرابنفش بتوانند به پوست آسیب برسانند، آنها را جذب میکنند. ترکیبات موجود در ضد آفتابهای شیمیایی عبارتند از:
- اکسی بنزون
- آووبنزون
- اوکتیسالات
- اوکتوکریلن
- هموسالات
- اوکتینوکسات
ضدآفتابهایی که برچسب «طیف گسترده»، «محافظت چندگانه» یا «محفاظت در برابر UVA/UVB» دارند، معمولاً حاوی ترکیبات هر دو دسته (معدنی و شیمیایی) مانند آووبنزون تثبیتشده، اکامسول، اکسی بنزون، دیاکسید تیتانیوم و اکسید روی (زینک اکساید) هستند.
ضد آفـتاب رنگی در برابر نور مرئی هم از پوست محافظت میکند
امواج UV تنها پرتوهای خورشیدی نیستند که به پوست آسیب میرسانند؛ نور مرئی نیز میتواند در طی زمان آسیبهای محسوسی به پوست وارد کند. طیف مرئی خورشید باعث قرمزی، تیرگی و بروز لک روی پوست میشود. کرمهای ضدآفتاب رنگی علاوه بر فیلترهای UV، حاوی اکسید آهن و/یا دیاکسید تیتانیوم رنگدانهدار هستند. این ترکیبات توانایی پراکندگی و انعکاس فوتونهای نور مرئی را دارند و از این طریق از پوست در برابر نور مرئی محافظت میکنند.
با استفاده از ترکیبهای مختلف از اکسیدهای آهن قرمز، زرد و سیاه همراه با دیاکسید تیتانیوم رنگدانهای (سفید)، میتوان به یک ترکیب رنگی دست یافت که منطبق با رنگ پوست مصرفکننده باشد.
به هنگام انتخاب کرم ضدآفتاب رنگی مناسب، رنگ پوست خود را در نظر بگیرید. برای محافظت بهینه، این محصول را باید 15 تا 30 دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب استفاده کنید. علاوه بر این، کرم ضدآفتاب باید به عنوان آخرین محصول مراقبت از پوست و قبل از آرایش (در صورت تمایل) روی پوست مالیده شود.
ضد آفتاب معدنی بلافاصله پس از مصرف، از پوست محافظت میکند
از آنجا که ضد آفتابهای شیمیایی جذب پوست میشوند، 20 تا 30 دقیقه زمان میبرد تا اثر خود را آغاز کنند. این بدان معناست که پس از مصرف این ضدآفتابها، باید مدتی صبر کنید تا فعال شوند؛ در غیر این صورت، خطر آفتاب سوختگی و پیری زودرس پوست همچنان باقی خواهد بود.
از طرف دیگر، ضد آفتاب های معدنی با تشکیل یک سد محافظ فیزیکی در برابر پرتوهای نور خورشید، از پوست محافظت میکنند. این یعنی به محض استفاده، عملکرد حفاظتی خود را آغاز میکنند.
ضدآفتاب های فیزیکی سفید رنگ، تغییر رنگ دادهاند
اگر ضد آفتابهای معدنی را مانند یک لایه کرم سفیدرنگ زینک تصور میکنید که اثر آن روی صورت باقی میماند، لازم است در این زمینه تجدید نظر کنید. ضد آفتاب های معدنی با گذشت زمان، بسیار تغییر کردهاند. آنها از کرم های ضد آفتاب سفید، چسبناک و سنگین، به فرمولاسیونهای میکرونیزه تصفیهشده تکامل یافتهاند. به همین دلیل، روی پوست شفاف و زیبا هستند.
بسیاری از این ضد آفتابهای رنگی به جای دادن ظاهری سفیدرنگ به پوست، حاوی ترکیبات رنگی هستند. این یعنی با مصرف آنها، حتی ممکن است نیازی به استفاده از کرم پودر یا کانسیلر نیز نداشته باشید.
از کرم ضد آفتاب رنگی میتوانید به جای کرم پودر استفاده کنید
ضد آفتاب رنگی فقط حاوی رنگ نیست. این نوع محصولات پوششی روی پوست ایجاد میکنند که مانند کرم پودر سبک عمل میکند. این یعنی میتوانید از این کرمها به جای کرم پودر استفاده کنید، بدون اینکه به ماده آرایشی دیگری نیاز داشته باشید.
برای افرادی که در استفاده از کرم پودر مبتدی هستند و روش استفاده از آن را به خوبی نمیشناسند، استفاده از ضد آفتاب رنگی راه حل مناسبی محسوب میشود. فقط کافی است مانند هر کرم ضد آفتاب دیگری، این کرم را به مقدار کافی به تمام نواحی صورت خود بمالید.
ضد آفتاب های رنگی را میتوانید بعد از آرایش هم استفاده کنید
برای اثربخشی بهتر، لازم است هر 2 تا 4 ساعت، کرم ضد آفتاب خود را تجدید کنید. زمانی که در محل کار هستید یا صورتتان آرایش دارد، این کار دشوار میشود. اینجاست که ضد آفتاب رنگی، پودری یا فشرده پا به عرصه میگذارند.
این محصولات را میتوانید بدون اینکه آرایش صورتتان خراب شود، به جای کرم پودر استفاده کنید. این ضدآفتابها بهترین گزینه برای استفاده مجدد هستند.
در یک ضدآفتاب رنگی به دنبال چه ویژگیهایی باشیم؟
در اینجا چند نکته ذکر شده است که به شما کمک میکند در زمان خرید ضد آفتاب رنگی، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
- انتخاب یک ضدآفتاب رنگی طیف گسترده به شما کمک میکند تا به کمک فیلترهای UVA، از آسیبهای پوستی مرتبط با بالا رفتن سن پیشگیری کنید. همچنین این نوع ضدآفتاب به دلیل داشتن فیلترهای UVB مانع از آسیبهای پوستی ایجادکننده سرطان میشود و به علت داشتن پایه رنگی که مانع از نفوذ نور مرئی به پوست میگردد، از پوست شما در برابر بروز لکههای تیره محافظت میکند.
- اگر مستعد ابتلا به هایپرپیگمنتاسیون یا ملاسما هستید، بهتر است ضدآفتاب رنگی شما دارای اکسید آهن باشد.
- صرف نظر از رنگی یا بیرنگ بودن ضدآفتاب، همیشه از ضدآفتابی با SPF بین 30 تا 50 (مؤسسه سرطان پوست آمریکا و آکادمی پوست آمریکا (AAD) حداقل SPF 30 را توصیه میکنند) و +++PA یا ++++PA استفاده کنید.
- افرادی که پوست حساسی دارند ممکن است با مصرف ضدآفتابهای رنگی دچار واکنش آلرژیک یا جوش شوند. البته این موضوع بهندرت اتفاق میافتد. به هر حال، قبل از استفاده از ضدآفتاب، مقدار کمی از آن را روی پوست بازویتان امتحان کنید و 24 ساعت منتظر بمانید. اگر هیچ نشانهای از حساسیت مشاهده نکردید، میتوانید از این محصول روی پوست صورت استفاده کنید.
نوبت شما
اینکه کرم ضد آفتاب رنگی یا بی رنگ را انتخاب کنید، به سلیقه، نیاز و نوع پوست شما بستگی دارد. مهمترین نکته این است که پوستتان در برابر آفتاب بیدفاع نباشد. اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، پرسشهای خود را در بخش «بیان نظر» مطرح کنید.
منابع
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32289393
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20410914
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29381828
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25443629
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34973975