میکرونیدلینگ: راهکاری کم‌تهاجم برای بهبود مشکلات پوستی و جوان‌سازی

اگر پوست شما مستعد آکنه است و با لکه‌های تیره‌ای که بعد از هر جوش باقی می‌مانند مشکل دارید، میکرونیدلینگ می‌تواند راه‌حل مناسبی برایتان باشد. از این تکنیک می‌توان در سراسر بدن، از پوست سر گرفته تا مچ پا، برای بهبود جای زخم، تحریک تولید کلاژن یا حتی رشد مو استفاده کرد. ما در این مقاله راجع به کاربردهای میکرونیدلینگ، مدت‌زمان اثر آن و نکات قبل و بعد از انجام آن صحبت کرده‌ایم. برای آشنایی بیشتر با این تکنیک در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

میکرونیدلینگ: راهکاری کم‌تهاجم برای بهبود مشکلات پوستی و جوان‌سازی

میکرونیدلینگ چیست؟

میکرونیدلینگ یک تکنیک زیبایی ایمن و کم‌تهاجم است که با استفاده از سوزن‌های بسیار ریز و استریل، سوراخ‌های کوچکی روی پوست ایجاد می‌کند. این فرآیند با تحریک تولید کلاژن و الاستین در پوست، سبب ترمیم آن و ایجاد ظاهری جوان‌تر می‌شود. نام دیگر این روش «درمان تحریک کلاژن» است.

از میکرونیدلینگ در چه مواردی استفاده می‌شود؟

میکرونیدلینگ یک روش درمانی پوستی چندمنظوره است که به‌طور کلی برای درمان مشکلاتی که باعث ایجاد فرورفتگی در پوست می‌شوند مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ ازجمله جای آکنه و عمل جراحی، انواع جای زخم‌، سوختگی، منافذ باز، چروک‌ها و ترک پوستی.

کاربردهای اصلی میکرونیدلینگ عبارتند از:

  • درمان جای جوش: میکرونیدلینگ می‌تواند جای جوش‌های آتروفیک (جوش‌هایی که سبب ایجاد فرورفتگی روی صورت می‌شوند) را با تحریک تولید کلاژن به‌طور چشمگیری بهبود بخشد.
  • کاهش چین‌وچروک پوست: این تکنیک از طریق تحریک فرایند بازسازی طبیعی پوست، عمدتاً تولید کلاژن و الاستین، سبب کاهش خطوط ظریف پوست و چین‌وچروک می‌شود.
  • بهبود و رفع لکه‌های تیره پوستی: میکرونیدلینگ با تنظیم تولید ملانین (رنگدانه پوست) و سرعت بخشیدن فرایند ترمیم طبیعی پوست سبب کاهش هایپرپیگمنتیشن (لکه‌های تیره پوستی) و ملاسما می‌شود.
  • کاهش لکه‌های پوستی: میکرونیدلینگ با بهبود خاصیت ارتجاعی و کشسانی پوست، باعث کاهش ترک‌های پوستی می‌شود.
  • درمان ریزش مو (آلوپسی): میکرونیدلینگ می‌تواند رویش مجدد موها را از طریق فعال کردن فولیکول‌های مو تحریک کند. برای درمان ریزش مو با میکرونیدلینگ معمولاً از آن همراه با درمان‌های موضعی مانند ماینوکسیدیل استفاده می‌شود.
  • افزایش جذب داروها: انجام میکرونیدلینگ قابلیت نفوذ مواد مؤثره سرم‌ها و کرم‌ها مانند ویتامین C یا هیالورونیک اسید به عمق پوست را تسهیل کرده و اثربخشی آن‌ها را افزایش می‌دهد.

نکته: میکرونیدلینگ بر‌خلاف لیزر، حرارت را به پوست منتقل نمی‌کند. درنتیجه افرادی که دچار ملاسما و هایپرپیگمنتیشن هستند، بدون خطر تشدید مشکلات مربوط به بروز لکه‌های تیره پوستی می‌توانند میکرونیدلینگ را انجام دهند.

میکرونیدلینگ چگونه کار می‌کند؟

در میکرونیدلینگ با استفاده از سوزن‌های بسیار نازک در لایه فوقانی پوست سوراخ‎‌های کوچک ایجاد شده که باعث تحریک مکانیسم‌های طبیعی ترمیم زخم در بدن می‌شود. ازجمله این مکانیسم‌ها می‌توان به تحریک تولید کلاژن و الاستین اشاره کرد. علاوه‌بر این، سوراخ‌های کوچک ایجادشده روی پوست جذب محصولات موضعی که در طول یا پس از درمان استفاده می‌شوند را افزایش داده و اثربخشی آن‌ها را بهبود می‌بخشند. از آنجایی‌که این تکنیک باعث تولید سلول‌های پوستی جدید می‌شود ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا اثرات کامل آن مشخص شود.

باتوجه به این مورد که از میکرونیدلینگ برای اهداف مختلفی استفاده می‌شود، عمق نفوذ سوزن‌ها و تعداد جلسات بر اساس نیازهای هر فرد تنظیم می‌شود. این تکنیک با کمترین میزان آسیب به اپیدرم (سطحی‌ترین لایه پوست) همراه است و به همین علت خطر بروز عوارضی مانند هایپرپیگمنتیشن را کاهش می‌دهد.

چه کسانی نباید میکرونیدلینگ انجام دهند؟

در صورت داشتن هر یک از موارد زیر، قبل از انجام میکرونیدلینگ با پزشک خود مشورت کنید:

  • آکنه یا مصرف دارو برای آن
  • اختلالات خونی یا مصرف داروهای ضد انعقاد خون
  • ابتلا به سرطان و انجام شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی
  • ابتلای مکرر به راش‌های پوستی (درماتیت تماسی) یا تبخال
  • مستعد بودن پوست برای بروز اسکار کلوئید (تشکیل جای زخم سفت و برجسته)
  • خال‌ها، کک ‌و مک‌‌ها، زنگوله پوستی یا سایر زائده‌هایی که اندازه و شکل آن‌ها تغییر کرده یا خون‌ریزی می‌کنند
  • مشکلات پوستی از قبیل اگزما یا پسوریازیس

مراحل درمان با میکرونیدلینگ

پیش از تصمیم‌گیری نسبت به انجام این تکنیک با پزشک متخصص پوست و زیبایی مشورت نمایید. پزشک پوست را معاینه و سابقه پزشکی شما را بررسی می‌کند. همچنین ممکن است جهت مقایسه، قبل و بعد از میکرونیدلینگ از ناحیه مورد نظر عکس بگیرد.

قبل از میکرونیدلینگ

آماده‌سازی صحیح پوست قبل از میکرونیدلینگ برای دستیابی به نتایج بهتر و کاهش خطرات احتمالی بسیار مهم است. این اقدامات عبارتند از:

  • رعایت روتین پوستی: بهتر است قبل از انجام میکرونیدلینگ به‌مدت حداقل یک ماه، دو‌بار در روز، پوست با رتینول یا سایر مشتقات ویتامین‌ A و سرم ویتامین C تغذیه شود تا میزان کلاژن‌سازی در پوست به حداکثر برسد.
  • محافظت در برابر نور خورشید: حداقل دو هفته قبل از درمان از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید خودداری کنید. چراکه احتمال بروز عوارض در پوست آسیب‌دیده یا آفتاب‌سوخته بیشتر است. در این دوران از یک کرم ضد آفتاب با طیف گسترده به‌طور مرتب استفاده نمایید.
  • پرهیز از مصرف داروهای خاص: پیش از انجام میکرونیدلینگ از مصرف داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن یا آسپیرین خودداری کنید. زیرا این داروها ممکن است در فرایند بهبود پوست اختلال ایجاد کنند.
  • قطع مصرف محصولات محرک پوست: چند روز پیش از انجام میکرونیدلینگ، استفاده از محصولاتی که حاوی رتینوئیدها، آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs)، بتا هیدروکسی اسیدها (BHAs) و مواد لایه‌بردار هستند را متوقف کنید. این کار به کاهش حساسیت پوست کمک کرده و خطر بروز عوارض جانبی را پایین می‌آورد.

فرایند میکرونیدلینگ

این تکنیک یک روش ساده است که در مطب انجام شده و با توجه به وسعت ناحیه تحت درمان، بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. 1 ساعت تا 45 دقیقه قبل از انجام میکرونیدلینگ، صورت یا سر با بی‌حسی موضعی سِر می‌شود. پس از تمیز کردن ناحیه مورد نظر با مایع ضدعفونی‌کننده و نرمال سالین، پوست با یک دست کشیده شده و با دست دیگر قلم یا غلتک به صورت عمودی روی پوست قرار می‌گیرد. در صورت استفاده از غلتک، این ابزار در جهات افقی، عمودی و مورب هر کدام ۵ بار، غلتانده می‌شود.

پس از میکرونیدلینگ

پس از انجام این تکنیک، جهت تسکین ناحیه تحت درمان با نرمال سالین شستشو داده و یا با کمپرس یخ خنک کنید. همچنین باید به‌طور مرتب از ضد‌آفتاب استفاده کرده و اقدامات لازم جهت محافظت در برابر نور خورشید را انجام دهید. این روش درد زیادی ندارد و به‌خوبی در بیماران تحمل می‌شود. به‌علاوه، معمولاً هیچ عارضه‌‌ای پس از درمان به‌جز قرمزی خفیف پوست و تورم به مدت 2 تا 3 روز دیده نمی‌شود. میکرونیدلینگ در زندگی شما خللی ایجاد نکرده و می‌توانید یک روز پس از آن به زندگی روزمره خود بازگردید. درمان‌‌ها در فواصل 3 تا 8 هفته‌‌ای انجام می‌شوند و برای رسیدن به نتیجه مطلوب معمولاً نیاز به تکرار درمان برای چندین جلسه است.

نکته: باید توجه داشت که نتایج نهایی فوراً قابل مشاهده نیستند. مطالعات نشان داده‌اند که بعد از چهار جلسه میکرونیدلینگ هر کدام به فاصله یک ماه، میزان کلاژن و الاستین تولید شده 6 ماه پس از درمان به 400% می‌رسد.

پس انجام میکرونیدلینگ باید به‌طور منظم از کرم ضد آفتاب استفاده شود.

بهبودی پس از میکرونیدلینگ و خطرات آن

قبل از انجام این تکنیک باید درباره موارد زیر به‌خوبی فکر کنید:

  • این روش یک راه‌حل فوری نیست: مشاهده نتیجه و تفاوت قبل و بعد از انجام این تکنیک زیبایی به زمان نیاز دارد. زیرا بدن در حال ترمیم و بهبودی است.
  • زمان بهبودی: با توجه به عمق فرو رفتن سوزن‌ها در پوست، بهبودی ممکن است روزها تا هفته‌ها طول بکشد.
  • درد و قرمزی: ممکن است بعد از عمل کمی ‌درد داشته باشید و پوست برای چند روز قرمز شود.
  • لایه‌برداری: ممکن است پوست در طول روند درمان و بهبودی، سفت شده و پوسته‌پوسته شود.
  • کبودی و خون‌ریزی: معمولاً در حین میکرونیدلینگ خون‌ریزی اتفاق نمی‌افتد. اما در مواردی که سوزن‌های میکرونیدلینگ به عمق پوست فرو می‌روند ممکن است باعث کبودی پوست یا خون‌ریزی شوند.
  • احتمال به وجود آمدن جای زخم (اسکار): این تکنیک برای افرادی که اسکار کلوئید دارند (جای زخم‌هایی که شبیه حباب‌های بزرگ روی پوست هستند) روش خوبی نیست؛ چراکه می‌تواند شرایط را بدتر کند.
  • عفونت: میکرونیدلینگ سوراخ‌های ریزی در پوست ایجاد می‌کند و اگر لوازم به‌خوبی ضد‌عفونی نشده باشند می‌تواند باعث ورود میکروب‌ها به پوست شود. البته خطر ایجاد عفونت بسیار کم بوده و در یک بدن سالم عفونت حاصل از میکرونیدلینگ بسیار نامحتمل است.

میکرونیدلینگ در خانه

میکرونیدلینگ در خانه شامل استفاده از درمارولر (غلتک پوست) یا طول سوزن کوتاه‌تر (معمولاً بین 0.2 تا 0.5 میلی‌متر) برای افزایش جذب محصولات مراقبت از پوست و تحریک تولید کلاژن است. در حالی که میکرونیدلینگ حرفه‌ای می‌تواند به مشکلات عمیق‌تر پوستی رسیدگی کند، نوع خانگی آن بیشتر برای حفظ بافت طبیعی پوست و افزایش درخشندگی آن مناسب است.

درمارولر چیست؟

درمارولر یک وسیله‌ برای مراقبت از پوست است که در یک سر آن دستگیره و در سر دیگر آن یک غلتک با تعداد زیادی سوزن‌ ریز قرار دارد.

درمارولر یک وسیله‌ برای مراقبت از پوست است که در یک سر آن دستگیره و در سر دیگر آن یک غلتک با تعداد زیادی سوزن‌ ریز قرار دارد.

درمارولر چگونه کار می‌کند؟

هنگامی که درمارولر روی پوست غلتانده می‌شود، سوزن‌های نازک آن روی پوست سوراخ‌های کوچک و سطحی ایجاد می‌کنند. به همین دلیل، این درمان غیرتهاجمی به حساب می‌آید.

درنتیجه استفاده از درمارولر آسیب‌های کنترل شده به پوست وارد می‌شود که محرک پاسخ بدن به بهبودی زخم است. پس از استفاده از درمارولر وقایع زیر در بدن اتفاق می‌افتند:

  • پوست ترکیباتی آزاد می‌کند که در ترمیم بافت و رشد سلولی نقش دارند
  • رگ‌های خونی جدید در پوست تشکیل می‌شوند
  • پوست شروع به ساختن کلاژن جدید می‌کند

خطرات استفاده از میکرونیدلینگ در خانه

استفاده از میکرونیدلینگ خانگی ممکن است با عوارض زیر همراه باشد:

  • استفاده بیش از حد از دستگاه می‌تواند موجب تحریک و ناراحتی پوست و افزایش مشکلات پوستی شود.
  • سوراخ شدن پوست می‌تواند منجر به ایجاد عفونت یا اسکار روی پوست شود.
  • پخش شدن ویروس‌ها مانند زگیل، تبخال که منجر به آلودگی سراسری پوست می‌شود.
  • فشار دادن بیش از حد دستگاه روی پوست می‌تواند سبب ایجاد اسکار و تغییر رنگ و بافت پوست شود.

از عوارض میکرونیدلینگ در خانه می‌توان به فشار دادن بیش از حد دستگاه روی پوست و امکان ایجاد اسکار و تغییر رنگ و بافت پوست اشاره کرد.

میکرونیدلینگ و ریزش مو

میکرونیدلینگ به‌عنوان روشی مؤثر برای درمان ریزش مو، به‌ویژه در موارد آلوپسی آندروژنیک، به‌طور فزاینده‌ای مورد توجه قرار گرفته است. تحقیقات نشان داده‌اند که میکرونیدلینگ باعث افزایش جذب درمان‌های موضعی مانند ماینوکسیدیل، بهبود جریان خون و تحریک آزادسازی فاکتورهای رشد در پوست سر می‌شود که به رشد مجدد مو کمک می‌کنند.

نتایج یک مطالعه که تأثیر استفاده از میکرونیدلینگ همراه با درمان پلاسما غنی از پلاکت (PRP) را بررسی می‌کرد نشان داد که این روش سبب بهبود قابل‌توجه تراکم مو نسبت به استفاده از میکرونیدلینگ به‌تنهایی یا با سایر درمان‌ها می‌شود. علاوه‌بر این، میکرونیدلینگ با ایجاد سوراخ‌های کوچک در پوست، مکانیسم‌های طبیعی ترمیم پوست را فعال می‌کند که ممکن است فولیکول‌های غیرفعال مو را تحریک کند.

نتایج میکرونیدلینگ از چه زمانی قابل مشاهده است؟

نتایج میکرونیدلینگ به‌تدریج و هم‌زمان با تولید کلاژن توسط بدن ظاهر می‌شوند. ممکن است پس از گذشته چند هفته شروع به تغییرات را احساس کنید. اما معمولاً چند ماه طول می‌کشد تا نتایج کامل مشخص شوند.
برخی افراد برای گرفتن بهترین نتیجه نیاز به چندین جلسه درمانی دارند.

اثر میکرونیدلینگ تا چه‌مدت ماندگار است؟

با تخریب کلاژن، نتایج درمانی حاصل از میکرونیدلینگ نیز از بین می‌روند. سرعت این فرآیند از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای کاهش میزان کلاژنی که بدن از دست می‌دهد از پوست خود در برابر پرتو فرابنفش نور خورشید محافظت کرده و سیگار نکشید.

به منظور حفظ نتایج، متخصص پوست ممکن است انجام میکرونیدلینگ به‌صورت یک‌بار در سال را توصیه کند.

آیا نتایج استفاده از میکرونیدلینگ در خانه با درمان توسط پزشک تفاوت دارد؟

دستگاه‌های میکرونیدلینگ برای استفاده خانگی سبب ایجاد سوراخ در سطح پوست نمی‌شوند. استفاده از این دستگاه‌ها نسبت به درمانی که در مطب پزشک انجام می‌شود، اثربخشی کم‌تری دارد.

تفاوت بین میکرونیدلینگ و میکرودرم ابرژن چیست؟

میکرونیدلینگ و میکرودرم ابرژن هر دو روش‌هایی برای بهبود ظاهر و بافت پوست هستند. اما در روش میکرودرم ابرژن از سوزن استفاده نمی‌شود. در عوض، متخصص از وسیله‌‌ای با سطحی زبر مانند سمباده خارجی‌ترین لایه پوست را برمی‌دارد. میکرونیدلینگ نسبت به میکرودرم ابرژن در عمق بیشتری از پوست نفوذ می‌کند؛ بنابراین برای رفع مشکلاتی مانند جای جوش که زیر سطح پوست قرار دارند، بهتر عمل می‌کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر در ناحیه تحت درمان دچار موارد زیر شدید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • خون‌ریزی برای بیشتر از ۲۴ ساعت
  • تاول زدن
  • تورم به مدت بیش از یک هفته

سخن پایانی

میکرونیدلینگ به‌عنوان یک روش امیدوارکننده برای رفع مشکلات پوستی ازجمله چین‌وچروک، جای جوش، منافذ باز و ترک‌های پوستی مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. در این روش با ایجاد سوراخ‌های کوچک روی پوست، تولید کلاژن و الاستین تحریک می‌شود. میکرونیدلینگ درد زیادی نداشته، عموماً به‌خوبی تحمل شده و دوره نقاهت بسیار کوتاهی دارد. با وجود این بعد از انجام میکرونیدلینگ ممکن است عوارضی همچون قرمزی، تورم و پوسته‌پوسته شدن دیده شود. اما جای نگرانی نیست چراکه این علائم معمولاً بعد از چند روز از بین می‌روند.

نوبت شما

شما چه تجربه‌ای از انواع روش‌های جوان‌سازی پوست دارید؟ آیا تا به حال میکرونیدلینگ انجام داده‌اید؟ آیا نتایجی را که از این تکنیک انتظار داشتید گرفته‌اید؟ اگر در این زمینه تجربه‌ای دارید آن را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

تیم نویسندگان

شهره اسمعیلی دانش‌آموخته رشته زیست‌شناسی سلولی-مولکولی گرایش میکروبیولوژی از دانشگاه تهران است. او پس از اخذ مدرک کارشناسی به کشور آلمان مهاجرت نموده و در رشته بیوشیمی در دانشگاه Ludwig Maximillian University of Munich (LMU) در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل پرداخت. وی به‌مدت سه سال سابقه کار در مؤسساتی همچون Helmholtz Diabetes Center (HDC) وBavarian NMR Center (BNMRZ) در مونیخ آلمان را دارد. در HDC او روی پروژه potential mechanisms of exercised-induced improvements on diabetic dyslipidemia کار می‌کرد. در BNMRZ او در گروه Biomolecular NMR spectroscopy و در پروژه تحقیقاتیinvestigation of biomolecular structure of the hepatitis B virus مشارکت نمود. نتیجه همکاری او با گروه Biomolecular NMR Spectroscopy انتشار مقاله‌ای تحت عنوان « Introducing adjuvant-loaded particulate hepatitis B core antigen as an alternative therapeutic hepatitis B vaccine component » در ژورنال JHEP reports در سال 2024 شد.

مقالات:
https://doi.org/10.1016/j.jhepr.2023.100997

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها