پرایمر: انواع، مزایا و نحوه استفاده از آن

راز پشت یک آرایش حرفه‌ای و بی‌کم‌وکاست، استفاده از یک پرایمر باکیفیت است. از آنجایی‌که برخلاف برانزر یا کرم‌پودر، تأثیر استفاده از پرایمر به‌سرعت مشخص نمی‌شود، اغلب نقش آن در روتین آرایشی نادیده گرفته می‌شود. ما در این مقاله به بررسی انواع پرایمر می‌پردازیم و به این سؤال که چرا پرایمرها باید جزو ثابت روتین آرایشی باشند پاسخ می‌دهیم. با ما همراه باشید.

پرایمر چیست؟ با مزایا و نحوه استفاده از آن آشنا شویم

پرایمر آرایشی چیست؟

پرایمرها محصولاتی هستند که به‌عنوان اولین مرحله آرایش پس از روتین پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرند. آن‌ها به پوشانندگی بهتر محصولات آرایشی و افزایش ماندگاری آن‌ها کمک می‌کنند. پرایمرها به‌طور اختصاصی برای صورت، چشم‌ها، مژه‌ها و لب‌ها فرموله شده و باعث می‌شوند که این محصولات آرایشی به‌خوبی روی صورت بنشینند. علاوه‌بر این، در افراد دارای پوست چرب، پرایمرهای صورت از پخش شدن آرایش جلوگیری می‌کنند.

مزایای استفاده از پرایمر

عملکرد پرایمرها به نوع ترکیبات به‌کار رفته در فرمولاسیون آن‌ها بستگی دارد. با این وجود همه پرایمرها سبب افزایش ماندگاری آرایش شده و با پوشش منافذ پوستی، باعث صاف و یکدست شدن پوست می‌شوند.

در زیر به مجموعه مزایای استفاده از پرایمرها اشاره شده است:

  • مات کردن پوست
  • آب‌رسانی پوست
  • کنترل چربی پوست
  • افزایش ماندگاری آرایش
  • صاف و یکدست کردن بافت پوست
  • آسان‌تر شدن پخش کردن کرم پودر

انواع پرایمرها

پرایمرها در فرمولاسیون‌های مختلف، متناسب با نیازهای متفاوت پوستی افراد عرضه می‌شوند. ازجمله انواع پرایمرها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) پرایمر مات کننده

این پرایمرها مناسب انواع پوست به‌ویژه پوست‌های چرب و مختلط هستند و با کنترل تولید چربی، به پوست جلوه‌ای مات می‌بخشند. برخی دیگر از پرایمرهای مات‌کننده با جذب چربی اضافی پوست، از براق شدن پوست جلوگیری کرده و به این ترتیب سبب مات شدن آن می‌شوند.

پرایمرهای مات‌کننده مناسب پوست‌های چرب و مختلط بوده و با کنترل تولید چربی به پوست جلوه‌ای مات می‌بخشند.

2) پرایمر درخشان کننده

این پرایمرها علاوه‌بر پوشش منافذ پوست و افزایش ماندگاری آرایش، سبب درخشندگی پوست می‌شوند. پرایمرهای درخشان‌کننده حاوی ذرات منعکس‌کننده نور هستند و بدین گونه به پوست جلوه‌ای درخشان و طبیعی می‌بخشند.

3) پرایمر آبرسان

این پرایمرها مناسب پوست‌های خشک و دهیدراته بوده و حاوی ترکیبات آبرسان نظیر گلیسیرین و هیالورونیک اسید هستند. پرایمرهای آبرسان بسیار سبک بوده و سرعت جذب بالایی دارند. این محصولات با حفظ رطوبت پوست سبب شادابی آن و کاهش خطوط ظریف پوستی می‌شوند.

4) پرایمر اصلاح‌کننده رنگ

پرایمرهای اصلاح‌کننده رنگ به پوشش مشکلات مربوط به تناژ پوست مانند قرمزی و تغییرات رنگ پوست ازجمله هایپرپیگمنتیشن کمک کرده و در یکنواخت کردن رنگ پوست نقش دارند. این پرایمرها در رنگ‌های مختلف تولید شده و به‌جای پوشاندن لکه‌های قرمز، تیره یا روشن پوست، آن‌ها را خنثی می‌کنند.

  • پرایمر بنفش: پوشش زردی و بی‌حالی پوست
  • پرایمر سبز: خنثی کردن لکه‌های قرمز ناشی از آکنه، روزاسه و التهاب پوست
  • پرایمر نارنجی: پوشش قسمت‌های تیره و کبودرنگ پوست مانند تیرگی زیر چشم

5) پرایمر سیلیکونی

این پرایمرها حاوی ترکیباتی بر پایه سیلیکون مانند دایمتیکون هستند که در زیرسازی آرایش استفاده شده و درنتیجه سبب افزایش ماندگاری آرایش روی پوست می‌شوند. علاوه‌بر این، پرایمرهای سیلیکونی به پوست جلوه‌ای مات و مخملی می‌بخشند.

روش استفاده از پرایمر

انتخاب پرایمر متناسب با نوع پوست و نحوه صحیح استفاده از آن به داشتن یک آرایش طبیعی با ماندگاری بالا کمک می‌کند.

مرحله اول: شستشو و مرطوب کردن صورت

گام اول پیش از استفاده از پرایمر شستشوی صورت و سپس استفاده از یک مرطوب‌کننده سبک است. صبر کنید تا مرطوب‌کننده به‌طور کامل جذب پوست شود. چراکه انجام این مرحله به هیدراته شدن و لطافت پوست کمک می‌کند.

گام اول پیش از استفاده از پرایمر شستشوی صورت و سپس استفاده از یک مرطوب‌کننده سبک است.

مرحله دوم: استفاده از پرایمر

مقدار کمی از پرایمر، به اندازه‌ی یک نخود، برداشته و روی پیشانی، بینی، گونه‌ها و چانه خود به‌صورت نقطه‌نقطه بگذارید. این کار باعث پخش شدن یکنواخت پرایمر شده و از ایجاد حس سنگینی روی پوست جلوگیری می‌کند.

مرحله سوم: پخش یکنواخت پرایمر

پرایمر را با استفاده از نوک انگشتان به‌آرامی روی پوست خود پخش کرده و روی نواحی صورت با منافذ بزرگ‌تر یا بافت‌دار تمرکز کنید. مطمئن شوید که پرایمر به‌صورت یکنواخت پخش شده باشد. بعد از گذشت یک تا دو دقیقه بعد از مالیدن پرایمر، می‌توانید از کرم‌پودر استفاده کنید.

آیا می‌توان بدون آرایش از پرایمر صورت استفاده کرد؟

بله. بدون آرایش نیز امکان استفاده از پرایمر وجود دارد. بسیاری از افراد از پرایمر تنها به‌دلیل خاصیت مات‌کنندگی آن و لطافتی که به پوست می‌بخشد استفاده می‌کنند.

ترکیبات پرایمرها

ترکیبات به کار رفته در فرمولاسیون پرایمرها ‌باتوجه به عملکرد آن‌ها متفاوت هستند. ازجمله ترکیباتی که در فرمولاسیون بیشتر پرایمرها یافت می‌شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) توکوفرول

توکوفرول‌ها که با نام ویتامین E نیز شناخته می‌شوند، در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار می‌گیرند. آن‌ها ترکیبات آنتی‌اکسیدانی قوی بوده که از پوست در برابر اثرات مخرب رادیکال‌های آزاد و پرتو فرابنفش نور خورشید محافظت می‌کنند. وجود ترکیبات آنتی‌اکسیدانی مانند توکوفرول‌ها در محصولات پوستی برای پیشگیری از بروز چین‌وچروک و لکه‌های تیره پوستی مانند کک و مک بسیار حائز اهمیت است. علاوه‌بر این، نقش توکوفرول‌ها در حفظ رطوبت و آبرسانی پوست، علت دیگر استفاده از آن‌ها در فرمولاسیون پرایمرهاست.

دی دی کرم لافارر یکی از محصولاتی بوده که حاوی ویتامین E است.

2) هیالورونیک اسید

هیالورونیک اسید یک ماده‌ای طبیعی با خاصیت مرطوب‌کنندگی قوی است که از آن در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست و آرایشی ازجمله پرایمر استفاده می‌شود. این ماده با اتصال به مولکول‌های آب به لطافت و هیدارته شدن پوست کمک می‌کند. علاوه‌بر این، هیالورونیک اسید در بهبود انعطاف‌پذیری و قابلیت ارتجاعی پوست و درنتیجه کاهش چین‌وچروک و خطوط ریز پوست مؤثر است.

نکته: آبرسانی پوست باعث تقویت سد دفاعی پوست و بهبود بافت آن می‌شود و یک زیرساخت عالی برای آرایش ایجاد می‌کند.

3) بیوتین

بیوتین یکی از ویتامین‌های گروه B بوده که در طراوت و سلامتی پوست نقش دارد. این ویتامین به ساخت اسیدهای چرب که در آبرسانی پوست، بهبود عملکرد سد دفاعی پوست و جلوگیری از خشکی آن مؤثرند کمک می‌کند. علاوه‌بر این، بیوتین در ساخت پروتئینی به‌نام کراتین نقش دارد که به‌عنوان ساختار اصلی مو، ناخن و پوست شناخته می‌شود. کراتین نیز به‌نوبه خود به استحکام پوست و نرمی و لطافت آن کمک می‌کند.

4) نشاسته آلومینیوم اُکتنیل سوکسینات

استفاده از نشاسته آلومینیوم اُکتنیل سوکسینات در محصولات مراقبت از پوست و آرایشی سبب افزایش ویسکوزیته آن‌ها و درنتیجه سهولت پخش شدن این محصولات روی صورت می‌شود. علاوه‌بر این، نشاسته آلومینیوم اُکتنیل سوکسینات با جذب چربی اضافه پوست به آن جلوه‌ای مات و مخملی می‌بخشد.

5) عصاره برگ بوچو (Barosma betulina leaf extract)

عصاره برگ بوچو غنی از ترکیبات فلاونوئیدی بوده که خواص آنتی‌اکسیدانی دارند و از پیری پوست جلوگیری می‌کنند. علاوه‌بر این، ترکیبات فلاونوئیدی موجود در عصاره برگ بوچو با کوچک کردن منافذ پوست سبب بهبود بافت پوست و مات کردن آن می‌شوند.

سخن پایانی

پرایمرهای آرایشی یک محصول چندمنظوره هستند که متناسب با نیازهای پوستی مختلف طراحی می‌شوند. پرایمرها به افزایش ماندگاری آرایش و کنترل چربی پوست کمک کرده و یک سطح صاف و یکدست برای استفاده از کرم‌پودر ایجاد می‌کنند. این محصولات با پوشاندن منافذ پوستی و آبرسانی پوست، انتخابی ایده‌آل برای افرادیست که به‌دنبال پوستی مات، شاداب و طبیعی هستند.

نوبت شما

آیا شما نیز قبل از آرایش از پرایمر استفاده می‌کنید؟ آیا از ویژگی‌های پرایمرهای مختلف و انواع آن‌ها آگاهی دارید؟ اگر در این زمینه تجربه‌ای دارید آن را با ما و سایر خوانندگان در میان بگذارید.

3.4/5 - (5 امتیاز)

تیم نویسندگان

شهره اسمعیلی دانش‌آموخته رشته زیست‌شناسی سلولی-مولکولی گرایش میکروبیولوژی از دانشگاه تهران است. او پس از اخذ مدرک کارشناسی به کشور آلمان مهاجرت نموده و در رشته بیوشیمی در دانشگاه Ludwig Maximillian University of Munich (LMU) در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل پرداخت. وی به‌مدت سه سال سابقه کار در مؤسساتی همچون Helmholtz Diabetes Center (HDC) وBavarian NMR Center (BNMRZ) در مونیخ آلمان را دارد. در HDC او روی پروژه potential mechanisms of exercised-induced improvements on diabetic dyslipidemia کار می‌کرد. در BNMRZ او در گروه Biomolecular NMR spectroscopy و در پروژه تحقیقاتیinvestigation of biomolecular structure of the hepatitis B virus مشارکت نمود. نتیجه همکاری او با گروه Biomolecular NMR Spectroscopy انتشار مقاله‌ای تحت عنوان « Introducing adjuvant-loaded particulate hepatitis B core antigen as an alternative therapeutic hepatitis B vaccine component » در ژورنال JHEP reports در سال 2024 شد.

مقالات:
https://doi.org/10.1016/j.jhepr.2023.100997

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها