درمان جوش صورت با آزلائیک اسید

آزلائیک اسید، اسیدی طبیعی است و در دانه‌هایی مثل جو، گندم و چاودار یافت می‌شود. این ماده با خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی در درمان مشکلات پوستی مثل آکنه ولگاریس و روزاسه بسیار موثر است.

این اسید از شروع مشکلات پوستی پیشگیری می‌کند و باکتری‌هایی که در منافذ پوست باعث ایجاد جوش می‌شوند را از بین می برد. آزلائیک به صورت موضعی استفاده شده و در فرم‌هایی مثل ژل، کف و کرم ارائه می‌شود. در این محصولات حدود ۱۵ درصد آزلائیک اسید وجود دارد. برخی محصولات که بدون نسخه قابل تهیه هستند، حاوی مقادیر کمتری هستند.

فواید استفاده از آزلائیک اسید

این ماده برای اثرگذاری نیاز به زمان دارد و معمولا به تنهایی اولین انتخاب متخصص پوست برای درمان جوش نیست. عوارض جانبی آزلائیک مواردی همچون پوسته پوسته شدن، سوزش و خشکی پوست را به دنبال دارد. در ادامه اطلاعات لازم درباره کاربرد آزلائیک اسید برای جوش صورت مطرح شده است.

مکانیسم اثر آزلائیک اسید

  • منافذ پوستی را از باکتری‌هایی که باعث التهاب و ایجاد جوش می‌شوند، پاکسازی می‌کند.
  • با کاهش التهاب، باعث کم رنگ شدن جوش و کاهش سوزش می‌شود.
  • به تدریج باعث تولید سلول‌های جدید می‌شود که درنتیجه، درمان پوست سریع‌تر و جای جوش کوچکتر می‌شود.

نحوه مصرف آزلائیک اسید

  • موضع مورد نظر را با آب گرم بشوئید و به آرامی خشک کنید. از پاک‌کننده‌ ملایم استفاده کنید تا مطمئن شوید که محل جوش تمیز می‌شود.
  • قبل از استفاده از دارو، دستان خود را بشوئید.
  • مقدار کمی از دارو را به محل مورد نظر بمالید و اجازه دهید کاملا خشک شود.
  • وقتی دارو خشک شد، می‌توانید از وسایل آرایشی استفاده کنید. نیازی به پوشاندن و بانداژ پوست نیست.

حواستان باشد زمان استفاده از آزلائیک، از سفت کننده‌های پوست یا تمیزکننده‌های عمقی استفاده نکنید. ممکن است نیاز داشته باشید که دو بار در روز از این دارو استفاده کنید، این موضوع به تصمیم پزشک بستگی دارد.

کاربردهای آزلائیک اسید برای مشکلات پوستی

آزلائیک اسید برای درمان و بهبود انواع مشکلات پوستی کاربرد دارد از جمله:

1) آزلائیک اسید برای جای جوش

برخی افراد از آزلائیک برای از بین بردن جای جوش هم استفاده می کنند. آزلائیک باعث افزایش تولید سلول‌های جدید می‌شود که از این طریق، جای جوش را کم رنگ‌تر می‌کند. همچنین ازسنتز ملانین (که باعث تغییر رنگ پوست می‌شود) جلوگیری می‌کند.

اگر از داروهای موضعی دیگر برای جای جوش و لک استفاده می‌کنید که روند درمان با آنها کند پیش می‌رود، حتما آزلائیک اسید را امتحان کنید. برای فهمیدن اینکه این روش درمانی برای چه افرادی بهتر جواب می‌دهد و تا چه اندازه می‌تواند موثر باشد به تحقیقات بیشتری نیازاست.

2) درمان هایپرپیگمنتاسیون

التهاب ناشی از جوش می‌تواند باعث هایپرپیگمانتاسیون درقسمت هایی از پوست شود. آزلائیک اسید از تجمع سلول‌های پوست جلوگیری می‌کند. یک مطالعه مقدماتی درسال ۲۰۱۱ نشان داد آزلائیک می‌تواند تیرگی پوست ناشی از جوش را درمان کند. همچنین تحقیقات نشان دادند، استفاده از آن ایمن و بدون عارضه‌ی خاصی است.

3) آزلائیک اسید برای روشن شدن پوست

همان طور که آزلائیک برای درمان هایپرپیگمانتاسیون التهابی مؤثر است، برای روشن کردن نقاطی از پوست که به خاطر تجمع ملانین دچار تیرگی شده نیز تاثیر دارد.

4) درمان روزاسه

آزلائیک با کاهش التهاب در درمان علائم روزاسه مؤثر است. مطالعات بالینی نشان می‌دهد که ژل آزلائیک می‌تواند، ظاهر متورم و قابل مشاهده رگ‌های خونی را که به خاطر روزاسه به وجود آمده‌اند، بهبود ببخشد.

عوارض جانبی

عوارض جانبی شایع و متداول مصرف آزلائیک اسید شامل:

  • حس سوزش یا گزگز پوست
  • پوسته پوسته شدن محلی که دارو مورد استفاده قرار گرفته است
  • خشکی یا قرمزی پوست

برخی از عوارض جانبی نیز برای این ماده وجود دارد که کمتر از موارد بالا متداول‌اند. ازجمله:

  • تاول پوست
  • تحریک پذیری وتورم
  • گرفتگی و درد مفاصل
  • کهیر و خارش پوست
  • تب
  • مشکل در تنفس

اگر هرکدام از این عوارض را تجربه کردید، استفاده از آزلائیک را متوقف و به پزشک مراجعه کنید. استفاده ازکرم ضد آفتاب هنگام بیرون رفتن از منزل همیشه مهم هست، ولی هنگام استفاده از آزلائیک اهمیتش دوچندان می‌شود، چرا که در این حالت، پوست نازک‌تر ،حساس‌تر و آسیب پذیرتر می‌شود.

آزلائیک اسید برای همه مناسب نیست!

چون روند درمان با آزلائیک کند است، اغلب همراه با داروهای دیگر برای درمان جوش، تجویز می‌شود. طبق تحقیقات، کرم آزلائیک می‌تواند به اندازه بنزوئیل پراکسید و ترتینوئین برای درمان جوش موثرباشد.

البته نتایج آزلائیک شبیه نتایج بنزوئیل پراکسید است، با این تفاوت که گران‌تر نیز هست. آزلائیک همچنین ملایم‌تر از آلفاهیدروکسی اسید، گلیکولیک اسید و سالسیلیک اسید عمل می‌کند.

درحالی‌که این اسیدها به تنهایی، قدرت کافی برای لایه‌برداری شیمیایی دارند، آزلائیک این چنین نیست. این بدان معناست که آزلائیک اسید کمتر باعث تحریک پوست شما می‌شود و باید به طور مداوم مورد استفاده قرار گیرد تا زمان لازم برای تاثیرگذاری داشته باشد.

آزلائیک اسید و فواید استفاده از آن

کلام پایانی

آزلائیک، اسیدی طبیعی است که ملایم‌تراز اسیدهای رایج دیگر برای درمان جوش، عمل می‌کند. اگرچه ممکن است نتایج درمان با آزلائیک به‌صورت سریع مشخص نشوند، ولی طبق تحقیقات، در نهایت اثر بسیار مطلوبی دارد.

گاهی مشاهده شده که جوش، لک‌های پوستی، روزاسه و التهاب پوست، همگی به طور موفقیت آمیزی با آزلائیک درمان شده‌اند. مثل هر داروی دیگری، باید دستور مصرف و دوز دارو را دقیقا مطابق تجویز پزشک خود رعایت کنید.

تجربه شما

آیا تاکنون از آزلائیک اسید برای درمان مواردی که در این مقاله مطرح شد استفاده کرده‌اید؟ تجربیات‌تان را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

منابع:

https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne

azetinol

4/5 - (31 امتیاز)
Tags:جوش
اشتراک در
اطلاع از
guest
37 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها