روش درست بخور دادن و فواید بخور صورت چیست؟

پاکسازی پوست صورت در کنار استفاده از محصولات مراقبت از پوست مناسب تا حد زیادی به سلامت و زیبایی پوست‌تان کمک می‌کند. برای این منظور می‌توانید از بخور استفاده کنید که راهی ارزان و ساده است. این درمان خانگی پوستتان را شاداب می‌کند و به آن لطافت می‌بخشد. در ادامه شما را با فواید بخور صورت آشنا می‌کنیم. همچنین به سؤالاتی مانند چگونه باید پوست خود را بخور دهید؟ چه موادی را می‌توانید به بخور صورت بیفزایید؟ و غیره پاسخ می‌دهیم.

فواید بخور صورت

در ادامه فواید بخور صورت را می‌خوانید. البته فراموش نکنید که برای بخور دادن، لازم است چشمان خود را با پارچه‌ای نخی و پاکیزه بپوشانید. حرارت بخار بسیار بالاست و در صورتی که چشم در معرض آن قرار بگیرد، آسیب خواهد دید. با رعایت این نکته، از فواید بخور لذت ببرید.

1) پاک‌کنندگی

بخور، منافذ پوست را باز کرده و با پاکسازی عمیق پوست صورت، به از بین بردن هر نوع آلودگی از سطح پوست کمک می‌کند. افزون بر این، جوش‌های سرسیاه را نرم می‌کند. در نتیجه، راحت‌تر می‌توانید آن‌ها را پاکسازی کنید.

2) افزایش گردش خون

بر اثر بخور گرم و افزایش تعریق، رگ‌های شما گشاد می‌شود. به دنبال آن گردش خون‌تان افزایش می‌یابد. این افزایش جریان خون، پوست را تغذیه می‌کند و به آن اکسیژن می‌رساند. در نتیجه، پوستتان درخشان و شاداب می‌شود.

3) از بین بردن سلول‌ها و باکتری‌های مسبب آکنه

بخور، منافذ پوست را باز می‌کند. به همین دلیل، باکتری‌ها، سلول‌های مرده و آلودگی‌های دیگر از آن خارج می‌شوند. در نتیجه، کمتر ممکن است جوش بزنید. زیرا این آلودگی‌ها روزنه‌های پوست را مسدود می‌کنند و سبب ایجاد آکنه می‌شوند. برای همین است که بخور صورت عضو جدایی‌ناپذیر هر برنامه پاکسازی صورت است.

4) خارج کردن چربی‌های انباشته شده در پوست

چربی طبیعی (سبوم) توسط غدد سباسه (غدد چربی پوست) ساخته می‌شود تا پوست و مو را نرم و روان کند. اگر این چربی در زیر سطح پوست انباشته شود، زمینه رشد باکتری‌ها فراهم شده و این موضوع سبب ایجاد آکنه و جوش سرسیاه می‌شود.

5) آبرسانی

بخور تولید چربی پوست را افزایش می‌دهد و آن را آبرسانی می‌کند. در نتیجه، صورت را به طور طبیعی مرطوب می‌سازد.

6) کمک به جذب بهتر محصولات مراقبت از پوست

بخور، قابلیت نفوذ‌پذیری پوست را افزایش می‌دهد. بنابر این، اگر محصولات مراقبت پوست را پس از بخور استفاده کنید، بهتر جذب می‌شوند.

7) افزایش کلاژن و الاستین پوست

همان‌طور که گفته شد گردش خون در زمان بخور پوست افزایش می‌یابد. به دنبال آن، کلاژن و الاستین بیشتری در پوستتان تولید می‌شود. به همین دلیل، ظاهر پوستتان جوان‌تر و سفت‌تر می‌شود.

8) آرامش‌بخش

حس کردن گرمای بخار روی صورت آرامش بخش است. با افزودن رایحه های گیاهان دارویی یا اسانس های روغنی، اثر آرامش بخش بخور بیشتر می شود.

9) رفع احتقان سینوس

بخور، گرفتگی سینوس‌ و سردردهای ناشی از آن را برطرف می‌کند. افزودن اسانس‌های روغنی خاص به بخور تأثیر آن را افزایش می‌دهد.

10) مقرون به صرفه و در دسترس

برای استفاده از مزایای بخور لازم نیست به زحمت بیفتید یا به مکانی خاص بروید. می‌توانید در خانه و با هرآنچه در اختیار شماست، صورت خود را بخور دهید.

شیوه‌های مختلف بخور دادن

برای بهره‌مندی از فواید بخور صورت و لذت بردن از این درمان خانگی، روش‌های متعددی وجود دارد. بخور دادن ساده و کم هزینه است. البته، می‌تواند تجملاتی و پرهزینه‌ هم باشد. این موضوع به انتخاب شما بستگی دارد.

بخور دادن روی کاسه یا سینک پر از آب گرم

  1. حوله کرکی بزرگی را آماده و بهترین زمان و مکان را برای خود مشخص کنید. خیلی مهم است که هنگام بخور دادن راحت باشید. اگر روی سینک بخور می‌گیرید، حتماً از یک چهارپایه یا صندلی استفاده کنید که ارتفاع مناسبی داشته باشد. در غیر این صورت، استفاده از کاسه بهترین گزینه است.
  2. موی خود را ببندید تا روی صورتتان قرار نگیرد، سپس با یک پاک‌کننده لایه‌بردار ملایم، صورت و گردن خود را تمیز کنید.
  3. چهار الی شش پیمانه آب را بجوشانید. این مقدار به ظرفیت کاسه یا سینک شما بستگی دارد.
  4. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد، گیاه مورد نظر خود را به آن بیفزایید و هم بزنید.
  5. درجه حرارت را بکاهید، روی ظرف را بپوشانید و حدود 3 دقیقه صبر کنید تا آرام بجوشد. با احتیاط آب را در کاسه یا سینک (که آن را کاملاً شسته و ضدعفونی کرده‌اید) بریزید. اگر می‌خواهید از اسانس‌های روغنی استفاده کنید، در این مرحله چند قطره از آن را به آب بیفزایید.
  6. بنشینید. حوله را روی سر خود و ظرف آب جوش بیندازید. چشمان خود را بپوشانید و صورت خود را حدود 15 سانتی‌متری آب قرار دهید.
  7. برای کاهش یا افزایش گرما، فاصله صورت خود را با بخار کم و زیاد کنید. در صورت لزوم گوشه حوله را کنار بزنید تا حرارت متعادل شود.
  8. صورت خود را 5 تا 10 دقیقه بخور دهید.

استفاده از حوله گرم برای بخور دادن

  1. حوله دستی خود را آماده و شیر آب گرم را باز کنید. وقتی آب گرم شد، سینک یا ظرف خود را به قدر کافی با آب گرم پر کنید تا حوله شما در آن خیس بخورد. گیاهان دارویی را هم به آب بیفزایید.
  2. موی خود را ببندید تا روی صورتتان قرار نگیرد، سپس با یک پاک‌کننده لای‌ بردار ملایم، پوست و گردن خود را تمیز کنید.
  3. بعد از خیس خوردن حوله در آب گرم، آن را بفشارید تا به حالت نم‌دار درآید.
  4. روی یک صندلی راحت لم دهید یا دراز بکشید. حوله را روی صورت خود بگذارید؛ گوشه‌های آن را به سمت بالا بگیرید تا در قسمت وسط پیشانی به هم برسند.
  5. حوله را طوری روی صورت خود تنظیم کنید که کل صورت شما (حتی پلک چشم‌هایتان) را بپوشاند؛ فقط می‌توانید بینی خود را بیرون بگذارید. 5 دقیقه در همین حالت استراحت کنید.

بخور دادن صورت با دستگاه بخور صورت خانگی

  1. دستورالعمل دستگاه را مطالعه و آن را با آب پر کنید. دستگاه را روی یک میز در نزدیکی پریز برق بگذارید. آن را به برق وصل کنید. بعد از چند دقیقه دستگاه شروع به تولید بخار می‌کند.
  2. مراقب باشید مو روی صورتتان قرار نگیرد. قبل از بخور دادن با یک پاک‌کننده لایه‌بردار ملایم صورتتان را تمیز کنید.
  3. راحت و آرام بنشینید. طبق دستورالعملِ دستگاه، صورت خود را در بخش مخصوص دستگاه و فاصله 12 تا 25 سانتی‌متری آن قرار دهید.
  4. صورت خود را 2 تا 3 دقیقه روی دستگاه نگه دارید. بعد از یک دقیقه وقفه دوباره این کار را انجام دهید تا ببنید پوستتان چطور با بخار کنار می‌آید.
    یادتان باشد بخار تولید شده از دستگاه‌های بخور، به مراتب قوی‌تر از روش‌های دیگر است.

نحوه انتخاب مایع برای بخور

نحوه ی انتخاب مایع برای بخور

نوع مایعی که برای بخور انتخاب می‌کنید، چیزی از فواید بخور صورت کم نمی‌کند، با این حال برخی از این مایع‌ها برای پوست شما مفیدترند. انتخاب مایع به تمایل شخصی و هزینه‌ای که در نظر دارید، بستگی دارد:

  • آب شیر: آب شیر به راحتی قابل دسترس است، بنابراین نمی‌تواند انتخاب نامناسبی باشد.
  • آب چشمه یا آب مقطر: می‌توانید از آب مقطر یا آب چشمه استفاده کنید. هیچ مدرکی مبنی بر برتری یکی بر دیگری وجود ندارد.
  • چای: برخی از چای‌هایی که برای زیبایی به کار می‌روند، به دلیل وجود آنتی اکسیدان‌ مزایای زیادی دارند. گمان می‌رود این چای‌ها به دفع سموم بدن هم کمک کنند. طبق تحقیقات، چای سبز و چای‌های دیگر پلی‌فنول‌ دارند. اگر آن‌ها را به شکل موضعی مصرف کنید، ضدپیری و محافظ پوست‌اند. پس، قطعاً می‌توانید از چای‌های گیاهی برای بخور صورت خود استفاده کنید.

نحوه افزودن گیاهان دارویی و روغن‌ها به بخور

افزودن انواع گیاهان خشک و روغن به بخور، مزایای آن را افزایش می‌دهد. برای انواع مختلف پوست، گیاهان دارویی متفاوت و مفیدی وجود دارد. برخی از گیاهان دارویی و اسانس‌های روغنی آرامش‌بخش و تقویت‌کننده‌اند؛ بستگی دارد خواهان چه چیزی باشید.

گیاهان دارویی

  • بابونه: طبق تحقیقات، بابونه به درمان التهاب پوست و درماتیت کمک می‌کند. این گیاه برای همه انواع پوست (حتی پوست‌های حساس) مفید است.
  • رزماری: این گیاه دارویی گزینه‌ای مناسب برای افرادی است که پوست چرب دارند.

روغن‌های گیاهی

  • اسطوخودوس: این گیاه برای پوست خشک یا مبتلا به اگزما، فوق‌العاده است و رایحه‌ای آرامش‌بخش دارد.
  • شمعدانی: روغن استخراج شده از گل شمعدانی یک قابض طبیعی است که پوست را محکم، صاف و یک دست می‌کند.
  • اکالیپتوس: اگر پوستتان آکنه دارد یا به احتقان و گرفتگی دچار شده‌اید، اکالیپتوس بهترین گزینه است.
  • پرتقال: پرتقال در رایحه درمانی به کار می‌رود. همچنین، ممکن است منافذ مسدود را باز و پوست را شاداب کند.

چه حرارتی؟ چه مدت؟ چند بار؟

آسیبِ سوختگی با بخار آب، بسیار بیشتر از سوختگی با آب جوش است؛ بنابراین در حین بخور دادنِ صورتِ خود باید بسیار مراقب باشید. برای کاهش خطر سوختگی، صورت خود را خیلی به بخار نزدیک نکنید. فاصله را تا حدی رعایت کنید که راحت باشید. اگر از روش بخور با حوله استفاده می‌کنید، آب باید گرم باشد نه داغ.

برای دستیابی به نتایج بهتر، هفته‌ای یک مرتبه صورت خود را بخور دهید. افزون بر این، هر جلسه بخور را به 10 دقیقه محدود کنید تا پوست‌تان تحریک نشود.

نکات و ترفند‌های کلی

نکات و ترفند‌های کلی بخور صورت

در ادامه به چندین ترفند اشاره می‌کنیم تا با به کار بردن آن‌ها، بیشترین بهره را از فواید بخور صورت ببرید.

آماده‌سازی

  • آبرسانی: قبل از قرار گرفتن در معرض هر گرمایی، بهتر است آب بنوشید، بنابراین قبل از شروع بخور آب بخورید.
  • پاک کردن: با یک پاک‌کننده ملایم حاوی لایه‌بردار، پوست خود را تمیز کنید. با این کار پوست شما آماده است تا از همه مزایای بخور بهره‌مند شود.

در حین بخور دادن

  • مراقب چشم‌های خود باشید و هنگام بخور دادن، آن را ببندید؛ با این کار، پلک‌هایتان نیز از موهبت‌های بخور بهره‌مند می‌شوند.
  • صورت خود را حدود 15 تا 25 سانتی متر دورتر از بخار قرار دهید. نیازی نیست که به کاسه یا سینک آب زیاد نزدیک شوید و خود را در معرض خطر سوختگی قرار دهید. همچنین، به احساس پوستتان بعد از بخور توجه کنید و کاری را انجام دهید که با آن راحت‌ترید.
  • در صورت استفاده از دستگاه بخور، دستورالعمل دستگاه را مطالعه و از آن پیروی کنید.

بلافاصله بعد از بخور

  • بعد از بخور، پوست شما بسیار حساس است، بنابراین نباید آن را با مالیدن حوله تحریک کنید. صورت خود را با آب ولرم بشویید و به آرامی آن را خشک کنید.
  • از سرم یا کرم مرطوب کننده استفاده کنید: بعد از بخور، تأثیر مرطوب کننده بیشتر می‌شود، بنابراین از چیزی استفاده کنید که تغذیه‌کننده پوست باشد. اگر به دنبال پوستی جوان هستید، بهترین زمان استفاده از کرم ضدپیری بعد از بخور است.
  • پوست خود را ماساژ دهید: برای داشتن پوستی آرام هیچ چیز بهتر از ماساژ ملایم بعد از بخور نیست. به آرامی با انگشتان خود پیشانی، گونه‌ها و گردن را به سمت بالا ماساژ دهید. اگر پوستتان چرب یا حساس نیست، می‌توانید از روغن ماساژ هم استفاده کنید.

خطرات و عوارض جانبی احتمالی

سوختگی ناشی از بخار شدید است، بنابراین فاصله خود را با آن حفظ کنید. اگر از روش حوله گرم برای بخور صورت استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که حوله گرم است نه داغ.
اگر آکنه روزاسه ( التهاب و قرمزی مزمن پوست) دارید، نباید صورت خود را بخور دهید. گرما رگ‌های خونی را گشاد می‌کند و قرمزی پوست را افزایش می‌دهد.
بخور آبرسان است، اما افرادی که پوست خشک یا اگزما دارند؛ باید محتاط باشند. جلسات بخور را 2 دقیقه‌ای انجام دهید تا پوستتان تحریک نشود.

سخن پایانی

بخور هفتگیِ صورت راهی مناسب برای تمیز کردن پوست و افزایش سلامتی آن است. اما اگر به بیماری التهاب پوست دچار هستید، قبل از بخور حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

نوبت شما

حال که با فواید بخور صورت و سایر نکات بخور دادن آشنا شدید، در استفاده از آن شک نکنید. اگر تجربه‌ای در این زمینه دارید، تجربیات خود را در قسمت بیان نظر مطرح کنید و بنویسید صورت خود را چگونه بخور می‌دهید؟ به نظرتان کدام گیاه و روغن برای بخور مناسب‌تر است؟ چند وقت یک بار صورت خود را بخور می‌دهید؟

منابع

doi.org/10.1016/j.ijpharm.2008.03.032
scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=1322
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761

miosturizer

4.3/5 - (121 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
62 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها